Головна
Реєстрація
Вхід
Субота
24.09.2022
19:59
Вітаю Вас Гість | RSS
Ніжинський міськрайонний відділ ДУ "Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"

Меню сайту

Категорії розділу
Санітарно-освітня робота [232]

 Каталог статей 
Головна » Статті » Санітарно-освітня робота » Санітарно-освітня робота

Обережно – гриби!

                                      Обережно – гриби!

        Літня тепла погода сприяє урожаю грибів. Але не слід забувати про небезпеку отруєнь. Більшість отруєнь грибами обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються як їстівні печериці або сироїжки. При певних умовах отруєння також можуть спричинити умовно їстівні та їстівні гриби.

Щороку як в Чернігівській області так і в Ніжинському районі реєструються отруєння дикорослими грибами. Так, в 2021 році дикорослими грибами в нашій області отруїлося 15 осіб, з них 5 дітей; померло 3, з них 2 дитини. З початку 2022року  тільки по Ніжинському району вже зареєстровано 4 випадки отруєння грибами.

       Ніжинський міськрайонний відділ ДУ «Чернігівський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» вкотре нагадує про основні правила профілактики отруєнь грибами:

 

- збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими;

- ніколи не куштуйте сирі гриби;

- не беріть занадто молоді чи старі гриби - їх легко переплутати з отруйними;

- уважно оглядайте гриби, якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання грибів;

- не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали і тому навіть їстівні можуть спричинити отруєння;

- вдома ще раз ретельно перевірте гриби - усі сумнівні слід викинути;

- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;

- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;

- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

 

 Ніколи не купуйте гриби на стихійних ринках. Якщо все ж таки дуже полюбляєте грибні страви, вживайте гриби, вирощені в промислових умовах, наприклад шампіньйони, гливи. Одне слово, з грибами треба бути обережними, уважними. Тоді вони подарують задоволення.

Категорія: Санітарно-освітня робота | Додав: djpower (29.07.2022)
Переглядів: 19 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Copyright MyCorp © 2022
Хостинг від uCoz